فهرست مطالب

Strides in Development of Medical Education - Volume:4 Issue: 1, 2007

Strides in Development of Medical Education
Volume:4 Issue: 1, 2007

  • تاریخ انتشار: 1386/05/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیدآرش طهرانی بنی هاشمی، محمدامیر امیرخانی، علی اکبر حقدوست، سیدمؤید علویان، هما اصغریفرد، حمید برادران، مژگان برغمدی، سعید پارسی نیا، سحر فتحیرنجبر صفحه 1
    زمینه و هدف
    سواد سلامتی میزان ظرفیت هر فرد برای کسب، تفسیر و درک اطلاعات اولیه و خدمات سلامتی است که برای تصمیم گیری متناسب لازم میباشد. هدف از این مطالعه بررسی سطح سواد سلامت و شناسایی عوامل مؤثر بر آن بود.
    روش کار
    در مطالعهای پیمایشی در 5 شهر و 5 روستای کشور از استانهای بوشهر، مازندران، کرمانشاه، قزوین و تهران، 1086 نفر از افراد 18 سال و بالاتر مورد پرسشگری در درب منازل قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سواد سلامتی عملکردی بالغین پس از تعدیل و اعتبارسنجی آن استفاده شد. به منظور تعیین ارتباط عوامل موثر بر سطح سواد سلامتی، از آنالیز رگرسیونی استفاده شد.
    یافته ها
    متوسط میزان پاسخدهی در خوشه های مورد مطالعه 8/70 درصد بود. 4/61 درصد افراد مورد مطالعه زن و بقیه مرد بودند. میانگین سن افراد مورد مطالعه 1/38 سال بود. 17 درصد از افراد مورد مطالعه بی سواد و 36 درصد دارای دیپلم و یا تحصیلات دانشگاهی بودند. 1/28 درصد از افراد مورد مطالعه سواد سلامتی در حد کافی، 3/15 درصد سواد سلامتی مرزی و 6/56 درصد سواد سلامتی ناکافی داشتند. درصد نمره سواد سلامتی در مردان 3/45 و در زنان 1/41 بود (057/0=P). بر خلاف نتایج حاصل از آنالیز خام بررسی روابط متغیرها با سطح سواد سلامت، در مدل اصلاح شده (adjusted) رگرسیونی، سطح سواد سلامت در زنان بالاتر بود (14/0=P). سواد سلامت محدود، ارتباط آماری معنی داری نیز با وضعیت اقتصادی پائین نشان داد (004/0=P).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که به طور کل سواد سلامت در ایران پائین است. سطح تحصیلات قویترین ارتباط را با سطح سواد سلامت داشت و بیشترین پرش در سطح سواد سلامت در کسانی که تحصیلات بیش از 8 سال داشتند، مشاهده شد. پائینتر بودن سواد سلامت در زنان، در گروه های سنی بالاتر و ساکنین روستا، به طور عمده مربوط به پایینتر بودن سطح تحصیلات در این گروه ها بود.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، پیمایش، عوامل مؤثر
  • موسی علوی، علیرضا ایرج پور، حیدرعلی عابدی صفحه 10
    زمینه و هدف
    اطمینان از کسب صلاحیت بالینی توسط دانشجویان یکی از مهمترین اهداف فرآیند آموزش بالینی است و ارزشیابی بالینی از مهمترین چالش های این فرآیند محسوب میگردد. مطالعه حاضر مفاهیم مربوط به ارزشیابی بالینی را تصویر میکند.
    روش کار
    در این مطالعه کیفی که از رویکرد پدیده شناسی (Phenomenology) استفاده شد، هشت مربی بالینی و ده دانشجوی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان که حداقل تجربه یک دوره آموزش بالینی را داشتند، شرکت کردند. نمونه گیری مبتنی بر هدف صورت گرفت. اطلاعات از طریق مصاحبه بدون ساختار جمعآوری شدند. تجزیه و تحلیل اطلاعات به روش کلایزی (Colaizzi) صورت گرفت. روایی و پایایی مطالعه از طریق توجه به چهار محور (ارزش واقعی، کاربردی بودن، تداوم و مبتنی بر واقعیت بودن) حاصل شد.
    یافته ها
    متن مصاحبه های استخراج شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و کدهای مفهومی از آن استخراج و سپس کدها به چند مفهوم اصلی دسته بندی شدند. مفاهیم منتخب برای ارائه در این نوشتار که از جمله چالش های ارزشیابی آموزش بالینی محسوب میشوند، عبارت از ارزشیابی چند منبعی (Triangulation)، جو ارزشیابی و سندرم ارزشیابی میباشند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر با تاکید بر روابط متقابل محیط ارزشیابی بالینی، ویژگی ها و مفاهیم مربوط به ارزشیابی کننده و ارزشیابی شونده و نیز رویکردهای ارزشیابی، برخی مفاهیم و چالش های مربوط به ارزشیابی بالینی را آشکار کرده است. نتایج تاکید میکنند که در محیط پویایی مانند بالین، ضبط و ثبت کردن تجارب و عملکردهای دانشجویان و کلیه ابعادی که مجموعا صلاحیت بالینی را شکل میدهند، مستلزم به کارگیری رویکردهای چند جانبه، توجه به محورهای مختلف و تمام شرایطی است که رفتار و عملکردهای مشهود را در دانشجو شکل میدهد. مفاهیم مطالعه حاضر به دلیل پرداختن به ابعاد مختلف چالش های ارزشیابی بالینی، در طراحی و اجرای رویکردهای ارزشیابی بالینی، کاربرد دارد و اجرای رویکردها و مدلهای جامع ارزشیابی بالینی را بهجای استفاده از ابزارهای کاملا ساختارمند پیشنهاد میکند.
    کلیدواژگان: تجربه، ارزشیابی بالینی، دانشجوی پرستاری، مربی بالینی پرستاری
  • اذن الله آذرگشب، حمیدرضا آراسته، زهرا صباغیان صفحه 19
    زمینه و هدف
    وظایف هیاتهای امنا در دانشگاه های ایران در مقایسه با دانشگاه های معتبر جهان محدودتر است. لذا بررسی و تدوین وظایف مناسب برای هیاتهای امنای دانشگاه های ایران ضروری است. این مطالعه با هدف تعیین وظایف مناسب برای هیاتهای امنا و نقش آن در استقلال دانشگاه ها از دیدگاه اعضای هیاتهای امنا و شوراهای دانشگاه های دولتی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری طراحی و اجرا شد.
    روش کار
    بیست دانشگاه با روش نمونه گیری چند مرحلهای انتخاب شد. ابتدا با استفاده از مطالعه تطبیقی، 66 وظیفه مربوط به هیاتهای امنا در چند دانشگاه معتبر جهان استخراج و سپس با استفاده از پرسشنامه، دیدگاه های اعضای هیاتهای امنا و شوراهای دانشگاه ها در مورد میزان مناسبت این وظایف برای هیاتهای امنای دانشگاه های ایران، استقلال دانشگاه ها و نقش هیاتهای امنا در آن پیمایش شد.
    یافته ها
    از230 نفر پاسخدهنده 83 درصد آنها مناسبت 55 وظیفه را تایید کردند. میانگین (انحراف معیار±) میزان مناسبت وظایف، استقلال دانشگاه ها و نقش هیاتهای امنا در آن به ترتیب برابر 60/3 (59/0±)، 49/3 (65/0±) و 18/3 (72/0±) بوده که در سطح معنی داری001/0>p از حد نصاب مورد قبول بالاتر میباشند. بین دیدگاه های اعضای هیاتهای امنا و شوراهای دانشگاه ها در مورد مناسبت وظایف، اختلاف معنی داری وجود نداشت. در مجموع میزان مناسبت وظایف، استقلال دانشگاه ها و نقش هیاتهای امنا در آن به ترتیب توسط 83، 7/86 و 5/76 درصد افراد مورد مطالعه تایید شد.
    نتیجه گیری
    توصیه می شود در تدوین آئیننامه اجرائی ماده 49، از لیست وظایف مناسب و تایید شده در تحقیق حاضر برای تدوین وظایف هیاتهای امنا استفاده شود تا دانشگاه ها با استقلال بیشتری به ایفای رسالتهای خود بپردازند.
    کلیدواژگان: هیات امنا، وظایف، استقلال دانشگاه
  • میترا امینی، د کتر محمد مهدی ثاقب، محسن مقدمی، صدیقه شایق صفحه 30
    زمینه و هدف
    پزشکی مبتنی بر شواهد (Evidence Based Medicine، EBM)، عبارت از استفاده دقیق از بهترین شواهد پژوهشی در تصمیم گیری در مورد یک بیمار خاص میباشد که به دلیل اهمیت، در سالهای اخیر توجه زیادی به آن شده است. این مطالعه به منظور تعیین میزان آگاهی و استفاده دستیاران بالینی به عنوان یکی از مهمترین گروه های آموزش دهنده و آموزش گیرنده، از پزشکی مبتنی بر شواهد صورت گرفت.
    روش کار
    این بررسی یک مطالعه مقطعی است که نمونه آن 71 نفر از دستیاران تخصصی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1385 بودند.
    داده ها توسط پرسشنامهای که روایی محتوای آن به وسیله صاحبنظران و پایایی ثبات درونی آن در یک مطالعه اولیه مورد تایید قرار گرفت، جمع آوری گردید.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده حاکی از آن است که 9/93 درصد از دستیاران معتقد بودند استفاده از نتایج تحقیقات میتواند سبب بهبود تصمیمگیری روزانه آنان گردد، لیکن 3/80 درصد از آنان آموزش مدونی در زمینه پزشکی مبتنی بر شواهد ندیده بودند. 85 درصد از پاسخ دهندگان به اینترنت دسترسی داشتند، لیکن بیش از 70 درصد از آنان از منابع پزشکی مبتنی بر شواهد بی اطلاع بودند و 9/60 درصد اعلام کردند که در سال گذشته کمتر از 10 بار از مدلاین (Medline) یا سایر موتورهای جستجوی اطلاعات پزشکی جهت بیماران خود استفاده کرده بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشان داد که دستیاران تخصصی با وجود نگرش مثبت نسبت به پزشکی مبتنی بر شواهد و دسترسی به اینترنت جهت تصمیمگیری بالینی، عملا از پزشکی مبتنی بر شواهد استفاده نمیکنند و همچنین از سایتهای تخصصی پزشکی مبتنی بر شواهد بی اطلاع هستند. شاید علت این امر این باشد که آموزش مدونی در این زمینه ندیدهاند. به دلیل اهمیت این گروه در تصمیم گیری های بالینی و همچنین آموزش رده های پایینتر، نیاز مبرمی به آموزش جامع و صحیح در خصوص استفاده از پزشکی مبتنی بر شواهد در این گروه وجود دارد.
    کلیدواژگان: پزشکی مبتنی بر شواهد، دستیار تخصصی، آگاه
  • زینت سالم دکتر، محسن رضاییان، سیاوش دهقان صفحه 36
    زمینه و هدف
    اعتبار پایاننامه های دانشجویان پزشکی از دو نظر حائز اهمیت میباشند، یکی مسئله تحقیق تحت بررسی و دیگری منابع و ماخذی که دانشجو از آن استفاده مینماید. بنابراین پژوهش حاضر به بررسی استنادهای علمی در پایاننامه های دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان پرداخته است.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، جامعه مورد بررسی شامل تمام پایاننامه های دانشجویان پزشکی دفاع شده از سال 1372 تا 1382 بود. اطلاعات کتابشناسی مربوط به 332 پایاننامه مربوطه از نظر منابع استناد شده با استفاده از چک لیست، جمع آوری گردید تجزیه و تحلیل داده ها با بهرهگیری از روش های آمار توصیفی و تحلیلی صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین (انحراف معیار±) تعداد منابع استفاده شده در پایان نامه های مورد بررسی 9/25 (19±) مورد بود. 2/1 درصد پایان نامه ها از هیچ منبع علمی استفاده نکرده بودند. همچنین هیچکدام از پایاننامه ها از منابع الکترونیکی و مقالات مروری استفاده ننموده بودند. بیشترین میانگین استفاده از استنادها مربوط به مقاله تحقیقی به زبان انگلیسی (1/16) و کمترین آن مربوط به استفاده از خلاصه مقالات ارائه شده در کنگره ها (08/0) بود. بین 100-61 درصد استنادهای استفاده شده در پایاننامه ها مربوط به 5 سال پیش از زمان تحقیق بود. شیوه نگارش منابع در 5/88 درصد پایاننامه ها مطابق با استاندارد بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج، پیشنهاد می شود با برگزاری کارگاه های آموزشی و تاکید بر استفاده از منابع چاپی و الکترونیکی، دانشجو را با ضرورت و شیوه استفاده از استنادهای جدید که جزء حیات بخش یک پژوهش علمی است، آشنا و راهنمائی نمود
    کلیدواژگان: پایان نامه، دانشجوی پزشکی عمومی، استناد علمی
  • مهناز موقر، علیرضا سلطانیان، ماهرخ موقر صفحه 44
    زمینه و هدف
    یکی از بزرگترین مشکلات بشر در قرن حاضر، افزایش بیرویه جمعیت است. بر این اساس کنترل رشد جمعیت یکی از مهمترین اولویتهای هر جامعه در راستای دستیابی به اهداف سلامت و توسعه میباشد. آموزش صحیح با توجه به تغییری که در تفکر و نگرش افراد به وجود میآورد، قدم اساسی و زیربنائی در تحقق اهداف تنظیم خانواده محسوب میشود. این مطالعه به منظور تعیین تاثیر آموزش درس جمعیت و تنظیم خانواده بر میزان آگاهی و نگرش دانشجویان دختر نسبت به روش های پیشگیری از بارداری در دانشگاه آزاد اسلامی واحد آبادان انجام شده است.
    روش کار
    پژوهش حاضر، یک مطالعه نیمه تجربی از نوع قبل و بعد میباشد که بر روی دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد آبادان که درس تنظیم خانواده را در نیمسال اول سال تحصیلی 85-84 انتخاب کرده بودند، انجام شده است. نمونه گیری به صورت غیر تصادفی و آسان (در دسترس) و حجم نمونه 234 نفر بود. داده ها با استفاده از پرسشنامه در دو مرحله (قبل و بعد از آموزش درس تنظیم خانواده) جمعآوری گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که 1/66 درصد دانشجویان در گروه سنی 24-20 سال قرار داشتند، 7/11 درصد متاهل و 7/17 درصد شاغل بودند و 6/83 درصد در مقطع فوق دیپلم و 4/16 درصد در مقطع لیسانس تحصیل میکردند. میانگین (انحراف معیار±) نمره آگاهی دانشجویان قبل از مداخله 45/3 (79/1±) بود که بعد از مداخله به 89/8 (61/2±) تغییر یافته است (001/0=P). همچنین میانگین (انحراف معیار±) نمره نگرش دانشجویان قبل از مداخله 88/5 (99/1±) بود که بعد از مداخله به 27/7 (01/2±) افزایش یافته است (003/0=P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این تحقیق، محور اصلی فعالیت در برنامه تنظیم خانواده باید بر اساس آموزش باشد، چرا که افزایش میزان آگاهی و تغییر نگرش افراد جامعه، زمینه را برای استفاده از روش های مطمئن پیشگیری و تغییر هرگونه رفتار باروری فراهم مینماید.
    کلیدواژگان: آموزش، تنظیم خانواده، آگاهی، نگرش، دانشجو
  • علی فتاحی بافقی، حسین کریمی، محمدحسین انوری، کاظم برزگر صفحه 51
    زمینه و هدف
    آموزش یکی از بنیادیترین نیازهای جوامع بشری و از محورهای توسعه پایدار است. استفاده از روش های متنوع آموزش در دنیای پیچیده امروز امری بدیهی بوده و گزینش روش آموزش در هر مرحله از یادگیری حائز اهمیت بسیار است. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر دو روش سخنرانی و بحث گروهی درآموزش انگل شناسی و قارچ شناسی بر میزان یادگیری دانشجویان کارشناسی علوم آزمایشگاهی در نیمسال اول سال تحصیلی85-1384 در دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی با استفاده از نمونه گیری مبتنی بر هدف بر روی 50 دانشجوی علوم آزمایشگاهی صورت گرفت. پس از همانندسازی متغیرهای سن و جنس و معدل ترم گذشته، در دو مرحله و در دو گروه، تدریس به شیوه سخنرانی و بحث گروهی انجام شده و مدرس طی 8 جلسه 30 دقیقهای به آنها آموزش داد. ابزار گرد آوری داده ها، فرم اطلاعات دموگرافیک و آزمونهای انگل شناسی و قارچشناسی پزشکی بود که به صورت کوییز، میان دوره، پایان دوره و یکماه پس از پایان دوره، اجرا شد.
    یافته ها
    از مجموع 50 دانشجو 30 نفر مؤنث و 20 نفر مذکر بودند که در هرگروه به طور مساوی تقسیم شدند (15 دختر و 10پسر در هر گروه). آزمون حاوی 50 سؤال چهار گزینهای (تاکسونومی یک، دو و سه) بود. یافته های پژوهش در سیر یادگیری، افزایش معنی داری را در هر دو گروه تدریس به روش سخنرانی (003/0=P) و به شیوه بحث گروهی (002/0=P)، نشان داد اما میزان یادگیری به شیوه بحث گروهی از گروه تدریس به شیوه سخنرانی بیشتر بود (001/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق، یادگیری بیشتری را در شیوه بحث نسبت به شیوه سخنرانی نشان داد. این روش، ایجاد وابستگی در اعضاء گروه، بارش افکار، تکاپوی دسته جمعی، تلاش در انطباق با گروه و افزایش میزان قدرت تجزیه و تحلیل و قضاوت را در بین دانشجویان بر میانگیزد. پیشنهاد می شود این شیوه تدریس به خصوص درآموزش انگل شناسی و قارچ شناسی پزشکی مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سخنرانی، بحث گروهی، درس انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشجوی علوم آزمایشگاهی، یادگیری
  • رقیه ارشاد سرابی، علی میرزازاده صفحه 57
    زمینه و هدف
    استفاده از خدمات اطلاع رسانی نوین مانند اینترنت و درصد پوشش آن از شاخصهای مهم توسعه محسوب میگردد. هدف این مطالعه بررسی درصد پوشش و استفاده از خدمات اینترنت و منابع الکترونیکی تمام متن قابل دسترسی از سایت دانشگاه علوم پزشکی و دیدگاه افراد نسبت به خدمات ارائه شده است
    روش کار
    در یک مطالعه مقطعی و با روش نمونه گیری آسان، تعداد 120 نفر در طول سه ماه (ترم اول سال تحصیلی 85-1384) از بین افراد مراجعه کننده به مرکز اطلاع رسانی دانشگاه نمونه گیری بهعمل آمد. داده ها توسط پرسشنامه خود ایفا که حاوی چهار بخش شامل داده های دموگرافیک، نرم/سخت افزار در دسترس، نگرش و عملکرد افراد در مورد استفاده از اینترنت بود، جمعآوری گردید.
    یافته ها
    تعداد 89 پرسشنامه (74 درصد) برگشت داده شد. 64 درصد افراد دارای کامپیوتر شخصی بودند و 5/53 درصد آنها در منزل از اینترنت استفاده میکردند. تنها 35 درصد مردان و 20 درصد زنان دارای اشتراک اینترنت دانشگاه بودند(12/0=P). 97 درصد افراد دارای پست الکترونیکی(Email) بودند، اما تنها 3/21 درصد آنها از Email دانشگاهی استفاده میکردند. 73 درصد افراد از منابع الکترونیک تمام متن دانشگاه استفاده می کردند و بیشترین استفاده به ترتیب مربوط به Science Direct، Ovid، MD Consult،Blackwell، Image MD بود. دسترسی به اینترنت در منزل بر ارتباط با دیگران جهت فعالیتهای حرفهای و استفاده بیشتر از Email تاثیر مثبت داشت (02/0=P). بیش از 95 درصد افراد نقش اینترنت را در فعالیتهای حرفهای خود مهم میدانستند. سرعت پایین و عدم دسترسی در زمان دلخواه به عنوان مهمترین عوامل در استفاده بهینه از اینترنت در این مرکز بودند.
    نتیجه گیری
    علیرغم دیدگاه مثبت افراد نسبت به اینترنت و خدمات آن، هنوز میزان نفوذ اینترنت در منازل جمعیت دانشگاهی مورد بررسی و بهره گیری از منابع اشتراک تمام متن دانشگاه بسیار پایین است. اشتراک اینترنت و Email از سرور دانشگاه، تنها یک چهارم گروه هدف را پوشش میدهد.
    کلیدواژگان: اینترنت، پست الکترونیکی، اطلاع رسانی، منابع اطلاعاتی تمام متن پزشکی، کرمان
  • نامه به سردبیر
  • کیقباد طاهرنژاد، فاطمه جاویدان صفحه 64
|
  • Seyed-Arash Tehrani Banihashemi, Mohammed Amir Amirkhani, Ali Akbar Haghdoost, Seyed-Moayed Alavian, Homa Asgharifard, Hamid Baradaran, Mozhgan Barghamdi, Saeid Parsinia, Sahar Fathi Ranjbar Page 1
    Background and Objective
    Health literacy is defined as the degree to which individuals have the capacity to obtain, process, and understand basic health information and services required for making appropriate health decisions. The aim of this study was to estimate the level of health literacy and to determine the factors influencing it using valid instrument.
    Methods
    In a Population-based household survey in 5 cities and 5 villages of Boushehr, Mazandaran, Kermanshah, Ghazvin and Tehran provinces, 1086 adults aged 18 and older were enrolled into the study. Health literacy was measured by the questionnaire designed for test of Functional Health Literacy in Adults (TOFHLA) after validation. Regression analysis was used to determine the association of demographic factors and level of health literacy.
    Results
    The average response rate was 70.8% in the studied clusters. From all participants, 61.4% were female and the rest were male. Mean age of participants was 38.1 years. Seventeen percent of the study population was illiterate and 36% had diploma or higher education. The level of health literacy was adequate in 28.1%, borderline in 15.3% and inadequate in 56.5% of the subjects. Mean score of health literacy was 45.3 in males and 41.1 in females (P=0.057). However, after adjustment for educational level in the regression model, health literacy was found to be higher in females (P=0.14). Limited health literacy was also associated with lower economic status (P=0.004).
    Conclusion
    This study indicates that the level of health literacy is low in Iran. Educational level was the most important determinant of health literacy and the most increase was seen in subjects with more than 8 years education. Lower health literacy in women, older people and rural inhabitants was mainly due to lower educational levels in these groups.
  • Mousa Alavi, Ali Reza Irajpour, Heidar Ali Abedi Page 10
    Background and Objective
    One of the most important goals of clinical education is ensuring from students’ clinical competency. In such process, the evaluation of clinical skills is one of the most important challenges. The aim of the present study was to introduce some of the important concepts related to the evaluation of clinical skills.
    Methods
    Using phenomenological approach, participants were selected from students and teachers of Isfahan Nursing and Midwifery School. A purposive sample of 18 individuals (10 nursing students and 8 clinical teachers) who had experience d at least one course of clinical education was recruited. An in-depth interview was undertaken and Colaizzi met hod was used for data analysis. The reliability and validity of the study was grounded on the four items (factual value, applicability, consistency and neutrality).
    Results
    The transcribed interviews were analyzed in the seven stages of analysis. Emerging codes were categorized in the following three major themes: Triangulation in evaluation, the atmosphere of clinical evaluation and Evaluation syndrome.
    Conclusion
    Based upon an emphasis on the relationship among clinical evaluation environment (physical and psychosocial), the characteristics of the evaluator and the evaluated and relevant concepts, the findings of the present study identified a need for the integration of all influential factors in the process of clinical evaluation. Findings also suggest that clinical evaluation has to enjoy relevant models including various influential factors rather than strict structured tools.
  • Eznollah Azargashb, Hamidreza Arasteh, Zahra Sabaghian, Jafar Towfighi Page 19
    Background and Objective
    The responsibilities of boards of trustees in Iranian universities are more restricted comparing to those in the developed countries. Therefore, doing a comprehensive study in order to develop the functions and authorities of boards of trustees in Iranian universities is of a great importance. The aim of the present study was to find the opinions of members of universities’ boards of trustees and councils about the domain of their responsibilities and their role in the autonomy of public universities affiliated to Iran Ministry of Sciences, Research and Technology.
    Methods
    First, a questionnaire consisted of 66 items listing the responsibilities of boards of trustees in the universities of some other countries was prepared. Then, by using stratified random sampling 20 universities were selected and their members of boards of trustees and councils were asked to indicate their level of agreement for the 66 listed items of the prepared questionnaire as well as their opinions about the universities’ autonomy and role of boards of trustees in this regard.
    Results
    From 230 respondents, 83% agreed with the appropriateness of 55 functions for boards of trustees in Iranian universities. Means (±SD) of agreement with listed functions, universities autonomy and role of boards of trustees in it were respectively 3.60 (±0.59), 3.49 (±0.65), and 3.18 (±0.72) that all are significantly higher than the accepted levels (p<0.001). There was no significant difference between the members of boards of trustees and councils in regard to the appropriateness of the listed functions. In whole, the appropriateness of the listed functions for boards of trustees in Iranian universities, autonomy of universities and role of boards of trustees in this relation were approved respectively by 83%, 86.7% and 76.5% of the respondents.
    Conclusion
    In order to give more autonomy to the universities, it is recommended that the functions of boards of trustees in Iran universities to be reviewed and modified by using the appropriate agreed functions yielded in this research.
  • Mitra Amini, Mohammad Mehdi Sagheb, Mohsen Moghadami, Sedighe Shayegh Page 30
    Background and Objective
    Evidence-based medicine (EBM) is defined as the application of the best research evidence in making decisions in the management of the individual patient. EBM, due to its importance, has obtained great consideration in recent years. This study was designed to determine the knowledge of Medical residents in Shiraz School of Medicine about EBM and the application of it by them.
    Methods
    In this cross-sectional study performed in 2006, 71 residents of Shiraz School of Medicine were studied by using a questionnaire. The validity of the questionnaire was approved by getting experts’ opinions and internal consistency reliability was determined in a pilot study.
    Results
    In whole, 93.9% of residents had positive attitudes toward EBM, but 80.3% of them reported that they had not passed any formal education in this field. From all participants, 85% have access to internet but more than 70% of them were not aware of EBM resources and 60.9% of them mentioned that for the management of their patients during the previous year they had used Medline or other search engines less than 10 times.
    Conclusion
    According to the obtained results, in spite of positive attitude toward EBM and internet access, residents have not yet integrated the use of EBM with their professional practice widely, and also they are not familiar with specific EBM Sites. This may be due to the lack of education in the field of EBM. Because of the important role of Medical residents in making clinical decisions and also their role in training Medical students, inclusion of EBM training courses in their educational program is highly necessary.
  • Zinat Salem, Mohsen Rezaeian, Siyavash Dehghan Page 36
    Background and Objective
    The validity of a thesis is important from two perspectives. First, the research issue, by itself, and second the references that are used in the research. The present study was designed to investigate the bibliographies of the theses of Medical students in Rafsanjan University.
    Methods
    In this cross-sectional study, all of the defended theses of Rafsanjan Medical students from 1993 to 2003 (a total of 332 theses) were evaluated. Bibliographies were assessed by using a check list. Data analysis was done by applying descriptive and analytical statistical methods.
    Results
    Mean (±SD) of the number of references was 25.9(±18.99) and 1.2% of the theses have not used any references. There was no reference to electronic publications and review articles in the studied theses. English articles had the highest rate of citation (16.1%) and abstracts presented in the congresses the lowest (0.08 %). In whole, 61-100% of the references belonged to five years prior to the study. In 88.5% of the theses, bibliography writing was according to the standard styles.
    Conclusion
    It is suggested that by planning educational workshops, students be taught to benefit from using more recent scientific published or electronic references in writing their theses.
  • Mahnaz Movaghar, Alireza Sultanian, Mahrokh Movaghar Page 44
    Background and Objective
    One of the greatest problems of the present century is the uncontrolled increase in population and control of this increase is among the most important priorities of every society if it is to achieve the goals of health and development. Proper education, via creating a change in individual's attitudes and way of thinking, is considered as a basic step in achieving the goals of family planning. The aim of this study was to investigate the impact of family planning course presented in universities on knowledge and attitude of students toward contraceptive methods.
    Methods
    This quasi-experimental study (before-after) performed on 234 female students of Islamic Azad University/Abadan branch who attended the population and family planning course in the first semester of the academic year 2005-2006. Subjects were selected by non-random and convenience sampling. Data were collected using a questionnaire distributed once before and once after attending the family planning course.
    Results
    According to the results, 66.1% of the students were in the age range of 20-24 years, 11.7% were married, 17.7% were employed, and 83.6% were students of associate degree and 16.4% bachelor degree. Mean (±SD) knowledge score of students was 3.65(±1.79) before the course that raised to 8.89(±2.6) after the course (P=0.001). Mean (±SD) attitude score of students before the intervention was 5.88(±1.99) that rose to 7.27(±2.01) after the intervention (p=0.003).
    Conclusion
    Based on the results of this study, family planning programs should be based on training, since an increase in awareness and attitude of people, resulting from efficient educational programs, paves the way for using safe contraceptive methods and change of reproductive behaviors.
  • Ali Fattahi Bafghi, Hossein Karimi, Mohammad Hossein Anvari, Kazem Barzegar Page 51
    Background and Objective
    Education is one of the most basic necessities of human communities and an important base of continuous development. Variation in teaching methods is an obvious need in our complicated world and selecting the most appropriate teaching method is the key issue at every stage of learning process. The aim of this study was to compare the efficacy of two teaching methods of group discussion and lecturing on the learning rate of the students of Laboratory Medicine in Medical Parasitology and Mycology course in Yazd Shahid Sadoughi University of Medical Sciences and Health Services during the academic year of 2005-006.
    Methods
    This semi-experiential study carried out on 50 students of Laboratory Medicine selected by purposive sampling method. The students divided into two groups matched for age, sex and average scores of their last two semesters. One group was taught by using group discussion method and the other group by the traditional lecturing method for 8 sessions each lasting 30 minutes. Data collection was done by a questionnaire including demographic information and 50 questions of Medical Parasitology and Mycology given to the subject as class quizzes, midterm exam, final exam and a test one month after the instruction sessions (25 questions were on taxonomy I, 15 ones on taxonomy II and 10 questions on taxonomy III).
    Results
    From 50 students, 30 ones (60%) were female and 20 ones (40%) were male. According to the findings, both methods increased the level of knowledge significantly, but this increase was more in discussion group comparing to the lecture group (P=0/002 and P=0/003).
    Conclusion
    The research findings show a higher rate of learning for group discussion method that is due to the more efficacy of this method in promoting inter-group relations, brain-storming, group-activity, group assimilation, and elevating level of judgment and analytic ability. Therefore, this teaching method is suggested especially for teaching Medical Parasitology and Mycology.
  • Roghaieh Ershad Sarabi, Ali Mirzazadeh Page 57
    Background and Objective
    The rate of using new information services such as Internet is an important criterion for the assessment of development. This study was designed to determine the rate of using internet and biomedical databases by academic staffs of Kerman Medical University (KMU), and their attitude towards the available services.
    Methods
    In this cross-sectional study, 120 individuals referring to the KMU Information Center during a period of three months (the first semester of 2006) were selected by convenience sampling and examined by a self-reported questionnaire consisted of 4 sections related to the demographic features, subjects’ opinions about the availability of soft/hardware and subjects’ attitude and practice in regard to using Internet.
    Results
    The response rate was 74%. About 64% of the subjects had personal computers at home of whom only 53.5% had internet connection. Only 35% of male respondents and 20% of female respondents had access to KMU Internet connection (P=0.12). Among 97% of subjects who had active e-mail addresses, only 21.3% used KMU e-mail service. About 73% of the subjects were using the subscribed full-text databases of KMU. Science direct, Ovid, Blackwell, Image MD and MD Consult were respectively the most used sources. According to the subjects, Internet connection at home had a significant positive effect on their professional communications and use of e-mail services (P<0.03). More than 95% of the subjects accepted the important role of Internet on improving their professional activities. According to the respondents, the main obstacles for optimal use of Internet in this center were slow-speed Internet and lack of access to the center at their favored times.
    Conclusion
    In spite of positive attitude toward Internet advantages, the rate of using Internet (especially at homes) and Full-texts databases is low among KMU academic members and these facilities are available only for one fourth of the target population of KMU staffs and students.